Szybkie czytanie - program Dictator

Moderator: Inspired

Post Reply
Patryk

Szybkie czytanie - program Dictator

Post by Patryk »

Kiedyś znalazłem stronę internetową, na której był pewien program do szybkiego czytania. Trochę czasu minęło i adres strony wypadł mi z głowy, lecz poszperałem co nieco w internecie i znalazłem pewien program, który jest odpowiednikiem tego, co kiedyś znalazłem na tamtej stronie. Ale do rzeczy. :wink:

Program nazywa się Dictator i opiera się na "metodzie błyskawicznej wizualnej prezentacji informacji". Polega to na tym, że na ekranie prezentowany jest tekst w określonych odstępach czasu, w tym samym miejscu. Może być to jeden wyraz lub - dzięki opcji multiword - nawet kilka. Dictator umożliwia ustawienie prędkości z jaką się chce czytać. Na stronach wyczytałem zapewnienia, że w krótkim czasie można przyzwyczaić się do prędkości 400-450 wyrazów na minutę, co jest w miarę imponującym wynikiem.

Image

Na głównej stronie programu można wyczytać, że jeżeli nabierze się wprawy, to można dojść do wniosku, że czytaniu przy użyciu Dictatora (nie Dyktatora :P) jest szybszie i łatwiejsze, niż zwykłe czytanie książek.

Ile w tym prawdy? Cóż... najlepiej samemu to wypróbować i ocenić. :wink:

http://dictator.kieranholland.com/dictator.html
Malaga

Post by Malaga »

jak dla mnie ,nie jest to nic nadzwyczajnego.
Post Reply