NLP w mediach

Moderator: Inspired

Post Reply
Inspired

NLP w mediach

Post by Inspired »

http://tvp.pl/3950,20061215434086.strona

Właśnie wystartował nowy progra Joanny Brodzik "Dookoła siebie", który będzie emitowany na TVP2 od kwietnia przyszłego roku. Dziś oglądałem premierowy odcinek wraz ze wstępem, i co mnie zaskoczyło - w programie poruszony będzie temat neurolingiwstycznego programowania! Czyżby NLP miało coraz większą liczbę zwolenników, którzy przekonali się na własnym ciele o jego zaletach? Jak sądzicie, który z polskich trenerów NLP wystąpi w programie? Jaki jest obraz NLP w naszych mediach? Zapraszam do debaty 8)
Image"It starts with a dream ... but if that's where it ends ... I wanna go back to sleep."
Darius5

Post by Darius5 »

Z tego co wiem to Mateusz Grzesiak coś wspominał w newsletterze i/lub na forum, że będzie miał program w tv, ale nie wie w jakiej.

Dobrą szkołą technik NLP jest "Gra w ciemno" na Polsacie. Ibisz tak ładnie manipuluje ludźmi, że szok :)

Co do programu: o NLP nie wiem czy słyszeli, bo by motto zmienili na pozytywne, bez negacji :P
Życzę jej, by program okazał się sukcesem i wielu ludzi w mądrej ramie dowiedziało się o NLP i innych dziedzinach.
Obecnie ludzie w większości wypadków zobaczą słowo "manipulacja" i albo rzucają się, albo uciekają. Czekam z niecierpliwością na program o NLP :D
Wielki nieobecny
Inspired

Post by Inspired »

Pierwsza duża reakcja opinii publicznej na coś takiego jak 'NLP' to komentarze odnośnie artykułu 'Współcześni szarlatani' w Ozonie, opublikowanego nota bene później na Onecie. Tekst, niestety, napisany został tendencyjnie, brakowało mu obiektywizmu i chłodnego podejścia do sprawy. Znalazło się coś o nielicencjonowanych trenertach, o pustych hasłach natychmiastowej zmiany i niewypałach w postaci kursów uwodzenia ( :roll: ). Raczej nie kwestionowano walorów neurolingwistyki, wszak o niej samej raczej mało napisano. Pamiętam relacje ludzi, którym szkolenia nic nie dały... bo i chyba nie miały prawa dać. Zaraz po publikacji pojawił się wysyp komentarzy - od tradycyjnego 'bes sęsu', poprzez 'to ultrakatolicka propaganda', kończąc na 'opętanym trenerze' i 'manipulowaniu, moja koleżanka wyszła z ciała, nie wróciła'. Brakowało mądrych wypowiedzi, popartych dowodami. Chyba za bardzo przywiązujemy się do zaściankowego myślenia, polegającego na profilowaniu całej swej wypowiedzi na kategoryczny osąd. Prawie nic nie jest czarne, albo białe - w NLP też jest coś do naprawienia, niemniej jednak ludzie, którym ono pomogło są żywym dowodem na to, iż działa. Dlatego też trochę zawiodłem się na Ozonie, jakby nie spojrzeć, wartościowej gazecie. Podobał mi się w nim styl, rodzaj humoru, zrównoważony światopogląd, ale tu nie popisali się :(
Image"It starts with a dream ... but if that's where it ends ... I wanna go back to sleep."
Darius5

Post by Darius5 »

Jebać media :)
Lepiej się bawić i tworzyć nowe rzeczy.
Media zawsze będą pokazywać negatyw i takie mają prawo. Ja mam prawo nie włanczać wiadomości, nie czytać gazet itd. Mam prawo oglądać tylko MTV 4FUN i VIVĘ :P
Wielki nieobecny
Malaga

Post by Malaga »

media żyją własnym życiem,nie zmienimy ani ich podejścia do tych spraw,ani ich przekonań.
zelazny

Post by zelazny »

Zgadzam się, media czasami zajmują się taką papką że aż dziwię się kto tego słucha/ogląda :)
Post Reply